Skip to content

Малцинствата в България – мишени на омразата

Преди  местните избори през октомври 2019г. данните за обществените нагласи към демокрацията, върховенството на закона и правата на човека сочат ерозия в подкрепата за демокрацията – българинът вярва по-малко,че демокрацията е най-добрата форма за управление. Намалява доверието в институциите и в медиите, а толерантността ни е един голям мит.

Омразата към най-голямото етническо малцинство в България се генерира от политическите елити. След огромни корупционни скандали на най-високите нива на властта беше провокиран и погромът и прогонването на ромите от  Войводиново, а преди това евикции и етническо напрежение в Гърмен, Габрово, кв. Орландовци в София, Раднево. В тези случаи се провокира не само омраза, а и насилие. Сформират се бойни групи, често се стига до сблъсъци.

\”NO HATE BG: Заeдно в защита на малцинствата и в противодействие на престъпленията от омраза“, съфинансиран от Европейската комисия. Изпълнява се от консорциум с водеща организация Български хелзинкски комитет (БХК) и партньори: Център за междуетнически диалог и толерантност – Амалипе и Сivil Rights Defenders (CRD) – Швеция, от 1 ноември 2018г.