Skip to content

Градски арт интервенции по NOHATE

Проектът NO HATE BG ще представи през октомври, ноември и декември 2019 три градски, артистични акции – в София, Пловдив – Европейската столица на културата 2019 и Велико Търново. Ще ангажираме обществеността с голямата човешка цена, която се заплаща при прояви на дискриминация, нетолерантност, етническо прочистване и престъпления от омраза.

Във фокуса ще са личните истории на  най-уязвимите групи: роми, мюсюлмани, евреи, ЛГБТИ, мигранти, деца и възрастни с увреждания и потърпевши от престъпления от омраза. Целта ни е да променим стереотипите към малките общности, да спрем да се страхуваме от различността на другия.

Ще разкажем за живота на многодетното семейство на Ганка Йорданова от Войводиново днес, месеци след като то бе прогонено от общинските власти, заради етнически размирици в селото. Ще използваме виртуална реалност, чрез която зрителите ще съпреживеят случилото се. Ще изследваме  графитите из улиците на София, Пловдив и Велико Търново, свързани с омразата, заедно с художник- фотограф и социален антрополог. Ще представим и документален театър във Велико Търново по темите с малцинствата и непознаването и страха от \”другия\”.

Влез в обувките на Ганка

На 12 и 13 октомври 2019 г. на централната улица в Пловдив, говорихме с обществеността на града за високата цена, която обществото плаща при случаи на  дискриминацияга и престъплението от омраза.  Представихме казуса Войводиново и събрахме 55 подписа в подкрепа на прокудените семейства.

Чрез VR технологията превърнахме зрителите на видеото в  \”главни герои\” в живота на тези семейства.  Подписката е онлайн и може да подкрепите и вие.

Вижте галерията от  снимки.

Любов и омраза в София, Пловдив и В. Търново

През месец ноември и декември в културните центрове, галерии, университети, кафенета и книжарници в София, Пловдив и В. Търново разпространихме безплатното списание на проекта NO HATE BG – „Любов и омраза в София, Пловдив и В.Търново“. В него представяме проучването на един професионален фотограф и един социален антрополог на настроенията в  трите града през посланията на графитите, пресечени с посланията на проекта.

На 19 ноември във Факултет по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) се състоя вълнуваща дискусия със студенти, преподаватели от катедра \”Радио и телевизия\” и представители на БХК – \”Виртуална реалност срещу речта на омразата\”. На конференцията представихме пилотните издания на списанието. От 21 ноември започва разпространението му в трите града.

Виж галерията ТУК.

 „Вход А“

На 15 декември от 20:00 ч., в бар ТАМ във В. Търново, ще представим третата си градска акция, с помощта на  театралната режисьорка Неда Соколовска и нейния вербатим стендъп \”Вход А\”.

Идеята на събитието е, чрез формите на сценичното изкуство – документалния театър, да се срещнем отблизо  с проблемите на \”другите\” в обществото. След спектакъла ще представим дискусия по темата с нерешените проблеми на малцинствата в България.

Вижте подробности ТУК.