Skip to content

Други по NOHATE

Плакати в софийското метро

Втората ни градска интервенция беше направена в метрото на София. Идеята беше да се привлече вниманието на хората за високата цена, която обществото трябва да плаща за престъпленията на омразата и речта на омразата. Това направихме възможно, като пуснахме плакати, съдържащи основна информация за това какво са престъпления от предразсъдъци и защо хората трябва да могат да ги разпознават и да реагират, когато станат свидетели на ксенобойни прояви или агресия, свързани с раса, етническа принадлежност, пол и полова идентичност. Проведохме тази интервенция между 1 и 18 ноември 2019 г. във вагони на метрото в София.

Относно достигнатата аудитория – около 400 000 души преминават през метростанциите в София на ден. Интервенцията с плаката ни беше в продължение на 14 дни.

Безплатно списание \”Любов и Омраза\”

Следващата художествена интервенция, която направихме в София, включваше документиране на графити из всички градски улици. Направихме го благодарение на професионален фотограф – Галя Йотова, и Миглена Иванова, изследовател от БАН. Представихме снимки на графити с послания за любов и омраза, направени от улиците, съдействайки на изявленията на проекта No Hate, събрани в списание „Любов и омраза“. Отпечатахме 1000 безплатни списания „Любов и омраза“, които разпространихме в музеи, галерии, кафетерии, университети, хостели в София, Пловдив, Велико Търново. Списанията бяха разграбени много бързо на местата, които го оставихме.

#TOGETHER_AGAINST_HATE_SPEECH

#Together_Against_Hate_Speech беше ежедневно международно събитие, посветено на речта на омразата и престъпленията от омраза в България, организирани от Гьоте Институт, германското посолство, посолството на Израел, организацията Glas, Българската еврейска организация Шалом и Българския Хелзинкски Комитет. Всички тези организации, с участието на кмета на града и заместник-министъра на външните работи на България, обединяват усилия срещу предразсъдъците и насилието. Част от събитието беше Edith-on, организиран от българските Wikipedants. Публиката достигна 120 души.