Skip to content

Влез в обувките на Ганка

Пловдив
 
 
С тази покана БХК се обърна към пловдивчани. На 12 и 13 октомври, екипът ни се срещна с над 100 души от Пловдив, които се спряха пред  нашия информационен  щанд на открито. 


Инициативата \”Влез в обувките на Ганка\”  започна с разговор  за поредните случаи на прогонване на семейства от ромското малцинство  от дома им , от началото на 2019 г. и за вандализирането на къщите им.

Всеки пожелал  преживя и виртуално случилото се с над 50 ромски семейства от с. Войводиново, останали без дом, в нощта на 6 януари 2019г.

Чрез \”VR  преживяването\”  пловдивчаниза \”влязоха\” за  няколко минути в дома на Ганка Огнянова и седемте й деца, най-малкото от които е петмесечно бебе. В нощта на 6 януари 2019 деветчленнато семейство е  принудено да напусне дома си и да търси подслон при роднини. От лятото семейството  живее под наем, в паянтова постройка, на няколко метра от едно от бунищата в кв. Столипиново в Пловдив. Въпреки изпитанията, през които преминава деветченното семейство, майката  се грижи за децата си, бащата  работи,  децата посещават училище.

За два  дни екипът на БХК събра 52 подписа на граждани от Пловдив. 

 
Присъединете  се и Вие към   петицията: 

http://chng.it/rsm7DPWTMn
 
Подписката ще бъде предоставена   на омбудсмана на Република България, на местни и национални публични институции. БХК ще продължи да настоява семействата, прогонени от единствените им домове, да получат алтернативни жилища с  хуманни условия на живот.